donderdag 24 oktober 2013

Alternatief voor traditionele bloemkoolsaus

Bloemkoolsaus kan heel goed gemaakt worden zonder melk of kaas.

Gebruik kokosolie van een biologische winkel. Smelt een klontje in een steelpannetje. Even van het vuur af en een gelijke hoeveelheid speltbloem erbij. (Of tarwe, maar dat is minder prettig voor je darmen) terug op jet vuur. Steeds een schepje vocht erbij. Ik gebruik hiervoor het vocht waar de bloemkool in heeft gekookt. Dat bevat smaak en is al warm. Blijven roeren tot er een gladde saus is ontstaan. Peper, zout en flink wat kerrie toevoegen. Mijn kinderen smulden ervan en ontdekten dat het lekker is op veel meer dan alleen bloemkool. De pan ging tot 't laatste druppeltje leeg.

2 opmerkingen:

  1. het spelt verhaal is onzin. Speelt is rijk aan gluten en dus voor veel mensen juist lastig, bovendien is het gewoon een tarwe soort. De enige echte reden voor de populariteit is dat het zwaar gepromoot wordt door de alternatieve industrie. Vroeger werd het gezien als goedkoop graan voor sloebers, omdat het droger smaakt.
    Het is bovendien milieutechnisch een beetje dubbel, omdat er veel meer grond nodig is om het te verbouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ja, een vriendin van mij is allergisch voor tarwe (neen, niet.voor gluten, TARWE. Glutenvrij tarweproducten verdraagt zij ook niet). Spelt heeft zij geen last van. Dus trek niet te snel de conclusie dat tarwe erger of net zo erg is als spelt. Het is heel wat anders.

    BeantwoordenVerwijderen