donderdag 7 oktober 2010

Ik ben boos!!!

Gisteren een heerlijke bouillon getrokken van lamsvlees. Zo mijn best
op gedaan, omdat het tot nu nog niet gelukt was om die echte lekkere
bouillonsmaak te krijgen zonder bouillonblokjes erin omdat die
standaard voorzien zijn van smaakversterkers. (msg) mijn eigen
getrokken bouillons waren wel lekker, maar het leek of het niet zout
genoeg was, of er iets miste. Nu kreeg ik onlangs van mijn zus zeer
Goed bedoeld en lief, een potje vetara, groenteboullon zonder gist.
Prima dacht ik. Samengesteld uit kruiden. Ik meende dat het Oké was.
Er dus een flinke schep bij gedaan tijdens het trekken van de bouillon.

Soepje gemaakt. Ze zaten te smullen! "you nailed it" zei Alfons!! Ik
trots natuurlijk. Tot Alfons het vetara potje zag en bij de
ingrediënten: "gehydroliseerd plantaardig eiwit" zag staan. Opgezocht
op www.smaakversterkers.eu en tot onze grote schrik; dit is een
verkapte naam voor E-621 de grote schrik! Smaakversterker Nummer 1,
waar Milo zo gevoelig voor is. Vetsin. Ook wel genoemd: gemodificeerd
zetmeel, selderij-extract, natuurlijk aroma.

Geen wonder dat ze zo zaten te smullen. Nina vroeg zelfs een tweede
bord. Je zou er toch grijze haren van krijgen. Ik ben er verdrietig,
maar toch vooral boos over. Mijn goed bedoelde lekkere eten verknald!
Dankzij die vreselijke levensmiddelen industrie. Maar wacht maar! Ik
wordt er alleen maar fanatieker door.

En jij?

Zie je die prullemand daar achter mijn hand? Je snapt 'm al hè?

3 opmerkingen:

  1. Ik gebruik 'Heldere bouillon' van Hügli Cenovis.
    Blokjes dus.

    "Ingrediënten:
    Soja eiwit, zeezout, plantaardig vet, groenten 0,5% (peterselie, tomaten, knoflook, wortelen, uien, savooikool), specerijen (selderij)
    Zonder toegevoegde msg, gistvrij, glutenvrij."

    Ik mag toch hopen dat ècht msg-vrij is...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soja eiwit bevat vrije glutmaat wat in nature in voedingsmiddelen voor komt ik heb deze ook geloof ik er staat gist vrij en MSG vrij. ik had laast een dure mayo gekocht gekocht staat GMO vrij ingredenten eigeel mosterd rietsuiker Specerijen knoflook en zeezout maar bij de verborgen smaakversterker E621 staat ook in rijtje Specerijen maar ik twijfel om er op staat GMO vrij weten jullie daar iets meer van af?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste mensen, inmiddels is het alweer eind 2011. Inmiddels gebruik ik alleen nog maar eigen gemaakte bouillon. Het belangrijkste ingrediënt daarin is knolselderij. Dit geeft die goede smaak. Gebruik voldoende zout, maar beter nog een scheut zoute ketjap. (let op dat je er een pakt zonder e-nummers) daarbij een scheut oijfolie, voor die mooie kringetjes aan de oppervlakte. Invriezen in ijsblokjes, zorgt ervoor dat je altijd bouillon bij de hand hebt om je eten op te fleuren.

    BeantwoordenVerwijderen